بررسی نقش بدبینی سازمانی در سایش اجتماعی: سکوت سازمانی بهعنوان متغیر میانجی
Authors
Abstract:
در سالهای اخیر پژوهشگران حوزة علوم رفتاری به یکی از عارضهها و نقاط تاریک نظام ارتباطات سازمانی اشاره کرده، و از آن بهعنوان سایش اجتماعی نام بردهاند. عارضۀ یادشده در سازمانهایی که تراکم و حجم تعاملات بالا است، میتواند تبعات بیشتری داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش بدبینی سازمانی در سایش اجتماعی از طریق سکوت سازمانی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر افق زمانی مقطعی است. قلمرو پژوهش دو سازمان ادارهکل آموزشوپرورش چهارمحال و بختیاری و دانشگاه قم است. نمونهگیری به روش تصادفی و تعداد نمونه براساس جدول مورگان مشخص شد. تعداد نمونه در ادارهکل آموزشوپرورش چهارمحال و بختیاری 136، و در دانشگاه قم 161 است. برای تحلیل دادهها روش مدلسازی معادلات ساختاری بهکار گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد بدبینی سازمانی از طریق سکوت سازمانی بر سایش اجتماعی تأثیر میگذارد. همچنین، بدبینی سازمانی بر سکوت سازمانی، و سکوت سازمانی بر سایش اجتماعی تأثیر مستقیم دارد.
similar resources
تعهدسازمانی، بهعنوان متغیر میانجی روابط حلقوی عدالت سازمانی، رفتارشهروندی سازمانی، اعتماد سازمانی و حمایت سازمانی (مطالعه موردی: دانشگاه آزاد مشهد)
این مقاله فاقد چکیده میباشد.
full textتعهدسازمانی، بهعنوان متغیر میانجی روابط حلقوی عدالت سازمانی، رفتارشهروندی سازمانی، اعتماد سازمانی و حمایت سازمانی (مطالعه موردی: دانشگاه آزاد مشهد)
این مقاله فاقد چکیده میباشد.
full textبررسی نقش سبک رهبری زهراگین بر ترومای سازمانی با توجه به نقش میانجی سکوت سازمانی
هدف این پژوهش، تحلیل بررسی نقش سبک رهبری زهرآگین بر ترومای سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی سکوت سازمانی میباشد . پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری دادهها از نوع تحقیقات توصیفی و از شاخه مطالعات پیمایشی به شمار میآید. جامعه آماری پژوهش، تعداد 240 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد و پیامنور شیراز میباشد که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده، نمونهای به تعداد 147 نفر انتخا...
full textرابطه علی انواع سکوت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی: نقش میانجی هویت سازمانی
سازمانها و به طور خاص سازمانهای ورزشی به کارکنانی نیاز دارند که از نظر رفتار شهروندی سازمانی، در سطح بالایی قرار داشته باشند تا بتوانند خدمات با کیفیتی به مشتریان ارائه دهند و با جلب رضایت آنان، به اهداف سازمان دست یابند. این نوع رفتار نیازمند عدم سکوت کارکنان در جهت منافع سازمان میباشد. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر، آزمون مدل ارتباط علی انواع سکوت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان ادا...
full textتعهدسازمانی، بهعنوان متغیر میانجی روابط حلقوی عدالت سازمانی، رفتارشهروندی سازمانی، اعتماد سازمانی و حمایت سازمانی (مطالعه موردی: دانشگاه آزاد مشهد)
0
full textتأثیر رفتار سازمانی مثبتگرا در کاهش بدبینی سازمانی و نقش میانجی رهبری اخلاقی (مورد مطالعه: سازمان تأمین اجتماعی استان قم)
تحقیق حاضر براساس اهمیت فزایندۀ مقابله با بدبینی سازمانی و کاهش تبعات مضر آن برای سازمانها سعی دارد تأثیر عوامل مطرح در رفتار سازمانی مثبتگرا در کاهش بدبینی سازمانی را بررسی کند. بدینمنظور سعی شده است تا روابط بین سرمایۀ روانشناختی مثبت و توانمندسازی روانشناختی بهمنزلۀ متغیرهای مهم در رفتار سازمانی مثبتگرا و بدبینی سازمانی تجزیه و تحلیل شود. نکتۀ مهم اینکه در این بین به نقش رهبری اخلاقی ...
full textMy Resources
Journal title
volume 5 issue 4
pages 553- 577
publication date 2018-12-22
By following a journal you will be notified via email when a new issue of this journal is published.
Keywords
Hosted on Doprax cloud platform doprax.com
copyright © 2015-2023